5 november 2012

Wat is het verschil tussen een groep en een team?

Snoeien in de kosten, een veelal logische eerste stap om meer winst te maken, toch? Uiteraard zit er een beperking en keerzijde aan dit soms noodzakelijke handelen, en heeft het in deze tijden van crisis z'n weerslag op de temperatuur binnen de organisatie en de samenwerking binnen een afdeling of team. En, hoe is dat dan weer van invloed op het broodnodige resultaat?


(foto: University of Nebraska-Lincoln)

Voel jij je vandaag de dag onderdeel van een groep of ook echt van een team? Misschien denk je, is er een verschil dan? Jazeker! Marco Buschman schreef dan ook een helder artikel over de zeven criteria die daarin het verschil maken en dus van een groep een team maken.
  1. Missie of doel: de reden van bestaan voor het team. Een gezamenlijk belang, waarin verbondenheid met elkaar wordt gevonden en wat de teamleden dus motiveert of drijft.
  2. Rol of plek: ieder teamlid dient zich bewust te zijn van de rol binnen het team. Voorkom daarmee 'eilandjesvorming' of handelen naar puur een stuk persoonlijk gewin. 
  3. Problemen oplossen: praten we met elkaar of vooral ook over elkaar? Het laatste resulteert in problemen, waar het eerste de interne problemen juist voorkomt of oplost. Iedereen heeft hierin een eigen verantwoordelijkheid te nemen, om samen tot een oplossingen te komen.
  4. Vertrouwen: om verantwoordelijkheid te kunnen nemen, moeten teamleden zich veilig kunnen voelen binnen de groep. Dan ontstaat er vertrouwen van waaruit mensen vrij durven handelen.
  5. Beheren: het 'managen' van de doelstellingen en het monitoren van de weg er naartoe is veelal de taak van de teamleider. Een helder overzicht van de stand van zaken en het zorgen dat onderling gemaakte afspraken worden nagekomen, zorgt voor duidelijkheid en structuur.
  6. Persoonlijke ontwikkeling: zowel op het gebied van vakgerichte vaardigheden, is ook training en coaching op het gebied van de meer 'soft skills' en communicatieve vaardigheden een must om mensen zichzelf te laten ontwikkelen en groeien.
  7. Successen vieren: als team ben je gezamenlijk verantwoordelijk voor het resultaat. De manager heeft slechts een aandeel in het succes, net als de andere individuele teamleden. Kortom, het behaalde resultaat is een gezamenlijk succes en deze moet je vieren... samen.
Hoe staat het eigenlijk met jouw team of organisatie? Ben je benieuwd en zou je meer willen weten over de 'team scan' waarmee wij dit op betrouwbare wijze inzichtelijk kunnen maken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij informeren je graag! En, uiteraard vind je de contactgegevens op onze website.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten