9 oktober 2012

Herkennen en volgen van goed leiderschap

Ken je dat? Een leidinggevende die vooral gefocust is op het resultaat. Die het behalen van de doelstellingen als nummer 1 prioriteit op zijn of haar agenda heeft. Maakt dat een goed leider? Wij denken van niet en in het psychologie magazine Psychology Today, vonden we een artikel waarin een aantal kernkwaliteiten van goed leiderschap worden beschreven.

(foto: farmettetest.com)

Goed leiderschap begint met de juiste dingen doen in plaats van alleen planmatig de zaakjes goed voor elkaar krijgen. Een goed leider voelt zich daarbij verantwoordelijk voor de werkomgeving en werkt dus vooral vanuit waarden als eerlijkheid, oprechtheid en behandelt de mensen goed. Deze punten klinken dus vrij logisch, het zijn bijna 'open deuren', maar wat maakt dan dat ze nog niet altijd overal breed wordt toegepast?

Alweer een stap verder gaat het rekening houden met en daarbij tot een minimum beperken van ongewenst negatieve effecten op de belangen van andere partijen. Want, welke gevolgen hebben de neveneffecten van het behalen van een doelstelling op de langere termijn? Wordt alleen de persoon in kwestie er vooral zelf beter van of mogen de mensen in zijn of haar omgeving ook groeien? Een goed leider zorgt er namelijk voor dat een team mee ontwikkelt en dus beter en gezonder is bij vertrek, dan bij binnenkomst. En dat maakt een goed leider waardevol om te volgen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten